інтерв'ю

bit.ua Як піклуватися про людей поважного віку?

30.12.2020

Люди поважного віку потребують особливої уваги. І йдеться тут не тільки про режим дня та корисний раціон. Разом з брендом Depend bit.ua поспілкувалися з координаторкою проєкту «Адресна допомога» благодійного фонду «Життєлюб» та координаторкою волонтерського клубу «СуперОнуки» Юлією Парко та дізналися, як піклуватися про сучасних життєлюбів.  

 

Чим ви займаєтесь у благодійному фонді «Життєлюб»?

Я координую проєкт «Адресна допомога», який покликаний задовольняти базові потреби стареньких, вирішувати їхні побутові проблеми, надавати будь-яку необхідну допомогу та підтримку. Адже чужих Ба і Ді не буває! Саме цей слоган є основним меседжем нашого проєкту. Іноді ми стикаємось зі складними історіями віч-на-віч, але це не привід сумувати, а реальна можливість бути корисними і допомогти конкретній людині.

Що можете порадити новачкам, які тільки починають доглядати за літніми людьми?

Самотнім та маломобільним людям поважного віку передусім потрібна увага та турбота, а ще елементарне спілкування та підтримка. Тому краще розпочати зі щирої розмови про життя та обговорення нагальних потреб. Варто якомога частіше перепитувати, перефразовувати та проявляти емпатію. Коли ми перепитуємо, це також прояв нашого вміння слухати, який допомагає успішно спілкуватися в подальшому.

У чому особливість піклування за людьми поважного віку? 

Поширена думка, що старші люди інтелектуально деградують, не приносять користі суспільству, не живуть повноцінним життям, а доживають. Це суттєво впливає на поведінку осіб старшого віку, внаслідок чого знижується їхня власна самооцінка. Проте роки старіння можуть бути активними та приємними. Багато що залежить від самої людини, її оточення, стану здоров’я та фізичної активности, а головне – від відповідного емоційного настрою.

Вкрай важливо зберігати позитивний настрій у спілкуванні із життєлюбами. Навіть коли бабуся або дідусь починають плакатися та скаржитися на життя, варто переключити увагу, щоб підбадьорити їх.

Як забезпечити оптимальний режим дня для Ба та Ді? 

Формування фізіологічних звичок позитивно впливають на здоров’я Ба та Ді. Наприклад, корисно їсти за графіком. Так голод буде з’являтися в певні години, і це свідчитиме, що травна система готова до роботи. 

Звичка засинати та прокидатися в один і той самий час є гарантом глибокого сну. Також важливо не забувати про рухову активність – зарядку та прогулянки на свіжому повітрі. Після прогулянки корисним буде денний сон або спокійний вид дозвілля (читання, рукоділля, шахи тощо). Такий режим не дає організму розслабитися, тримає його в тонусі. Завдяки цьому у людей третього віку не виникає почуття туги, непотрібності та самобичування. Суперонуки багато гуляють з Ба та Ді, а ще грають з ними в настільні ігри. 

Що має бути в раціоні Ба та Ді?

Харчування має бути різноманітним та збалансованим. Серед наших підопічних більшість тих, хто не може собі дозволити навіть гречку, не говорячи вже про м’ясо та фрукти. Отримавши пенсію 2-3 тисячі гривень, заплативши за дорогі ліки та комунальні послуги, багато хто опиняється з порожнім холодильником. Тому ми намагаємося забезпечити продуктовими наборами всіх своїх підопічних, особливо під час карантину. Завдяки нашим суперонукам (волонтерам фонду) ми щомісяця доставляємо адресно по Києву приблизно 1500 продуктових наборів.

А що з гігієною дорослих людей? 

Вікові зміни – це природний процес, ліків від якого ще не придумали. Одна з поширених проблем – нетримання сечі в дорослих людей. Більшість замовчують свої проблеми та не розказують про них ані родичам, ані лікарям, адже це занадто делікатна та інтимна тема. 

Правильно підібрані засоби гігієни дають хворому відчуття впевненості, оскільки надійно вбирають рідину, зменшують ризик інфекційних захворювань і стримують неприємний запах.І головне – дають можливість жити активно. 

Серед наших підопічних великим попитом користується продукція Depend, адже вона має багато переваг. Передусім це якість, по-друге – простота у використанні та індивідуальний підхід (існують жіночі та чоловічі гігієнічні засоби) з урахуванням анатомічних особливостей тіла. Продукція забезпечує 100% захист від протікань та неприємного запаху на весь день, дарує комфорт, як звичайна спідня білизна, а ще вона непомітна під одягом.

На першу покупку продукції Depend діє знижка -30%.

30 грудня минулого року ми отримали справжній новорічний подарунок від бренда Depend – річний запас продукції для наших Ба та Ді. Безмежна вдячність за таку необхідну та значну допомогу нашим життєлюбам, які б самі собі не змогли дозволити цей комфорт.

 

Яке дозвілля організувати для людей поважного віку, особливо зараз, в умовах карантину?

Звичайно, всі наші активності, освітні, розважальні та спортивні заходи, що відбуваються в межах проєкту «Reжим», на період карантину довелося перевести з офлайну в онлайн. Кожен життєлюб, який користується смартфоном або комп’ютером, може брати участь в онлайн-вебінарах та майстер-класах, долучатися до онлайн-тренувань з йоги та пілатесу, вивчати англійську та іспанську мови на наших курсах, а також насолоджуватися концертами та виставами, не виходячи з дому. Крім того, ми дуже пишаємося, що маємо своє власне видання – газету «Життєлюб», яку ми розвозимо підопічним адресно, разом з продуктами та ліками.

Як правильно надавати психологічну підтримку? 

Часто в людей золотого віку з’являється відчуття власної непотрібності, ніби вони стали тягарем для оточення через потреби в догляді й увазі. Так втрачається впевненість у собі, з’являється почуття самотності й ізольованості, змінюється режим сну, виникає напруження та стрес, які призводять до складнощів з адаптацією до нових ситуацій. 

У магазині можна спостерігати, як продавчиня чи покупці нарікають на старшу жінку, яка довго виймає гаманець із сумки. Або ж коли водій підвищує голос на дорослу пані, яка повільно піднімається сходами у транспорт. Треба усвідомити, що вони це роблять ненавмисне, їм справді важко. Можливо, в когось є труднощі із зором, у когось – зі слухом. Виражаючи свою дратівливість, ми таким чином проявляємо зневагу до цих людей. 

Причиною гострих психоемоційних змін можуть бути як вікові зміни в організмі людини (старечі психози, деменція (хвороба Альцгеймера), так і тривалі депресії внаслідок життєвих втрат, хронічних захворювань тощо. Серед наших волонтерів є психологи, вони надають психологічну підтримку життєлюбам. Крім того, нещодавно одна з наших партнерських громадських організацій UVS (Українська Волонтерська Служба) запровадила гарячу лінію психологічної підтримки, на яку може звернутися кожен.

Куди можна звернутися за допомогою в разі необхідності?

У фонді «Життєлюб» ми збираємо запити про допомогу літнім людям. Якщо ви живете в Києві та знаєте життєлюбів, які опинились у складній життєвій ситуації та потребують допомоги у зв’язку з карантином, напишіть нам з темою листа «Потрібна допомога». Наша пошта: happyoldcomua@gmail.com.

Адресно ми маємо змогу допомагати лише в Києві, але завдяки нашій онлайн-платформі superonuki.com кожен охочий може створити проєкт зі збору коштів на потреби конкретної літньої людини в будь-якому регіоні України.

За час існування платформи ми змогли зібрати понад 4,5 млн грн та допомогти понад 7700 Ба та Ді по всій Україні. Серед реалізованих проєктів – успішні історії втілення мрій, офтальмологічні операції та інші види медичної допомоги, придбання слухових апаратів та медичної техніки, задоволення побутових проблем та базових потреб людей золотого віку.

Щодо державних установ – існують місцеві територіальні центри соціального обслуговування, які забезпечують безкоштовне соціальне обслуговування, догляд та допомогу самотнім людям поважного віку. 

Завдяки благодійним фондам, волонтерам та компаніям-партнерам, які надають необхідні товари, багато людей поважного віку проживають повноцінне та щасливе життя. Турбота – це те, чого потребують Ба та Ді, тому, якщо ви доглядаєте за своїми життєлюбами, намагайтеся бути до них достатньо уважними. Інколи навіть такі неочевидні речі, як нетримання сечі, можуть псувати настрій та самооцінку, тому важливо помічати всі тонкощі та реагувати на потреби своїх близьких. І тоді всі будуть щасливі. 

Читайте также

Закрити Дізнатися більше